De Wereldbeker mocht nog eens buiten: Sarlat (FR)

Julie en Jeroen namen de Opwijk En De Wereldbeker mee naar de Dordognestreek in Frankrijk. Ze bezochten Sarlat, Marteuil en Limeuil, uiteraard met respect voor de nodige coronamaatregelen.

Het departement Dordogne was een van de 83 departementen die werden gecreëerd tijdens de Franse Revolutie op 4 maart 1790. De prachtige streek staat bekend om haar grotten en kastelen. Dordogne is verdeeld in vier gebieden: Périgord Blanc (het wit verwijst naar de kalkstenen grondlagen), Périgord Noir (het zwart verwijst naar de zwarte truffels die daar in overvloed te vinden zijn), Périgord Pourpre (het purper verwijst naar de druivenstreek waar de bladeren in de herfst paars verkleuren), Périgord Vert (het groen verwijst naar de groene omgeving door de relatief hoge neerslag).

Vanuit hun uitvalsbasis Sarlat verkenden Jeroen en Julie de streek.

Sarlat is de hoofdstad van de Périgord Noir. De oude pittoreske steegjes zijn prachtig bewaard gebleven. De stad is recordhouder wat historische geclassificeerde momenten betreft met maar liefst 65 monumenten en beschermde gebouwen. In het oude stadsgedeelte bevinden zich vele middeleeuwse huizen. Iedere woensdag en zaterdag kan je er typische streekproducten kopen op de Place du Marché-aux-Obies.

Martel, gedomineerd door zeven torens, is eveneens een middeleeuwse stad met een rijk bouwkundig erfgoed. De stoomtrein van Martel, ook wel trein van de Haut-Quercy genoemd, is een klassieker. De open wagons worden geduwd of getrokken door gerestaureerde stoomlocomotieven. Tijdens een tocht van ca. 1,5 uur wordt u in de zomermaanden meegenomen in een nostalgische setting. De trein wordt “Le Truffadou” genoemd omdat vanaf 1889 over deze spoorlijn de truffels werden vervoerd van Aurillac naar Bordeaux. De spoorlijn is uitgehouwen in de steile rotsen van Mirandol en hangt 80 meter boven de rivier de Dordogne.

Limeuil is dan weer een kleine gemeente gelegen aan de samenvloeiing van de Dordogne en de Vezère is onderdeel van de vereniging Les Plus Beaux Villages de France. Het dorpje dankt haar naar aan de iep. Limeuil betekenyt vrij vertaald: een open plek beplant met iepen. Limeuil ligt in de Paarse Perigord, op de grens met de Périgord Noir.

Droom even mee van deze mooie streek, weg van corona. Dank Julie en Jeroen voor de plaatjes:

 

Plaats een reactie